Осврт на публикација на Светската здравствена организација: Системите за јавно здравје во земјите од Југоисточна Европа - можности и предизвици - Ѓорѓев, Драган (Ревија за социјална политика/Journal of Social Policy, 2020)
Проектот за оцена на службитеза јавно здравје на Здравственатамрежа на Југоисточна Европа, спроведе евалуација на системите зајавно здравје во девет земји, членки на мрежата (Македонија, Албанија, Бугарија, Србија, Црна Гора,Романија, Молдавија, Босна и Херцеговина и Хрватска). Причината заоваа евалуација беше да се разберепозицијата на јавното здравје во овиеземји, степенот на развој на институционалната, организациона и законска поставеност на овие системи и дасе идентификуваат силните и слабистрани на системите за јавно здравје, со цел да се информираат донесувачите на одлуки за потребите од соодветно инвестирање во идните реформи.