Втор Меѓународен конгрес по социјална медицина на Србија Предизвиците на социјалната медицина во 21-от век - Тозија, Фимка (Ревија за социјална политика/Journal of Social Policy, 2020)
Во периодот од 9-12 јуни, 2010 година, во соседна Република Србија сеодржа Меѓународен конгрес за докторите по социјална медицина и другите здравствени работници на тема:Предизвиците на социјалната медицина во 21-от век, на кој учествуваа повеќе од 200 експерти и здравствени работници од сите земји во Регионот и беапрезентирани повеќе од 300 научни истручни трудови преку пленарни и уснипрезентации, или изложени на постерсесии. Темите на Конгресот беа исклучително актуелни: од транзицијата наздравствените системи; достапностана квалитетни здравствени услуги воуслови на масовна приватизација воздравството; социјално-економскитеодредници на здравјето; промоција наздрави животни стилови и превенцијана здравјето; приказ на актуелнатаздравствена состојба на населениетово земјите од Регионот, со нагласкана најчестите, пред сè, хронични, незаразни заболувања, каде се можниорганизирани превентивни акции; засилување на примарната здравственазаштита, но и модернизација на болниците во 21-от век.