Легислативните предизвици во однос на домувањето низ практиката на Министерството за транспот и врски - Јовановски, Љубиша (Ревија за социјална политика/Journal of Social Policy, 2010)
Кои закони, стратегии и програми готретираат проблемот на домувањево Македонија?Стратегијата за домување е усвоенаод страна на Владата на РМ во 2007година, врз чија основа, во 2009 година,во месец август, се донесе нов Закон задомување. Има и Програма на Владата,која се усвојува секоја година, во односна изградба и одржување на станбениотпростор во сопственост на РМ, во која сепредвидени три типа на станови, од коиеден е класично социјален. СогласноПрограмата за изградба на станови, сосредства од Буџетот на РМ и средстваод кредитот на Развојната банка приСоветот на Европа, во висина од 50милиони евра, предвидената изградбаод 1.708 стана е зголемена на 1.728стана, низ цела Македонија.