Активностите на Универзитетот Трето доба – Скопје - Димишковски, Томе (Ревија за социјална политика/Journal of Social Policy, 2022)
Иницијативата за основање наУниверзитетот Трето доба во Република Македонија произлезе од заклучокот на расправата на јавнататрибина, на тема: Образование заживот во трето доба, што беше одржана на 17 декември 1998 година восалата на град Скопје, на која проф.Дивна Лакинска пренесе искуства одработата на универзитетите третодоба во: Полска, Франција, Словенија и други земји.