Континуирано образование и надминување на социјалната исклученост на старите лица - Димитријоска, Сунчица (Ревија за социјална политика/Journal of Social Policy, 2022)
Во трудот се прави анализа на континуираното образование на старителица во однос на: потребата, покриеноста, достапноста, обезбедениотквалитет, пречките во остварување на она што е дефинирано созаконите во системот на образование.Образованието на стари лица треба да доведе до значаен напредокво однос на искоренување на сиромаштијата и надминување на проблемите на старите лица во системите на: социјална заштита, пазаротна трудот/невработеноста, здравствената заштита, што доведува донатамошно социјално исклучување. Разликите во образованието настарата популација се извор на статусните разлики во подоцнежниотживот. Исклученоста на старите од континуираното образование е посебно изразена кај оние со незавршено основно, односно средно образование, посиромашните и лицата од руралните средини. Со ова сеотвора простор за натамошно исклучување на старите лица.
Keywords: стари лица; континуирано образование и социјална исклученост