Македонска платформа против сиромаштијата (МППС), прва Конференција на сиромашните и социјално исклучени лица во Република Македонија Прва Конференција на сиромашните и социјално исклучени лица во Република Македонија - Илиевски, Владимир (Ревија за социјална политика/Journal of Social Policy, 2011)
Првата Конференција на сиромашните и социјално исклучени лица организирана од страна на Македонската платформа против сиромаштија (МППС), се одржа на 26 и 27септември во Битола, а централниотнастан – мирниoт марш на учесниците на Конференцијата до Владатана Република Македонија, се случина 28 септември во Скопје. Делегација на учесници на Конференцијатабеше примена од страна на СпироРистевски, министер за труд и социјална политика.