Социjaлна радиоскопија на Западен Балкан и обидот на Македонија за соочување со социјалниот предизвик - Ружин, Нано (Ревија за социјална политика/Journal of Social Policy, 2011)
Што е тоа Западен Балкан и кои држави го сочинуваат? Дали е можно дасе дефинираат точните граници на овој ентитет? Јасно е дека овој простор повеќе е политички, отколку географски поим. Како државни субјекти на овој простор се поимаат сите држави што произлегоа од поранешната Југословенска федерација, освен Словенија, плус Албанија. Ситеовие држави се одликуваат со популација која во изминатите децениидоживеа бројни демографски промени и имигрантски шокови, различнистапки на економски развој и транзиција, различни стапки на невработеност и хетерогени БНП, човечки индекс на развој, сиромаштија, индикатори на кризата, буџетски дефицит, и слично.Напоредно, сите овие држави се обидоа да се соочат со растечките социјални предизвици кои се фокализираат околу три параметри: високатастапка на невработеност, високата стапка на сиромаштија, ниските плати,паралелно проследени со впечатлив буџетски дефицит. Каде е Република Македонија во оваа радиоскопија? Каков е нејзиниот социјален одговор? Дали Република Македонија воопшто настојува да изгради сопственмодел на социјална држава, модел кој е во голема криза насекаде восветот? Нашите сознанија покажуваат декa во Република Македонија сéуште не е јасна границата меѓу социјалната политика и социјалната заштита. Експертите често погрешно идентификуваат одредени сегментина социјалната политика, толкувајќи ги како делови од социјалната заштита, иако нивните дефиниции се кристално јасни. Заради таквите превиди доаѓа и до погрешното сведување на социјалната заштита на социјална помош, што создава натамошни негативни консеквенци во општатастратегија за социјалната заштита на подолг рок.