СУПЕРВИЗИЈА НА СТУДЕНТИТЕ НА ПРАКСА - Трајкова, Верица Стаменкова (Ревија за социјална политика/Journal of Social Policy, 2015)
Искуственото учење во текот на додипломските студии, кое сереализира низ студентската пракса, иако има клучна улога во нивнотообразование, сè уште не го добило своето право место и улога воподготовката на студентите за нивната професија. Причините за тоа сеповеќестрани. Прво, факултетите се соочуваат со проблемот да пронајдатсоодветни институции за пракса на нивните студенти.Второ, институциитесе соочуваат со недоволен простор да примат поголем број студенти инедоволен број вработени што ги ограничува нивните можности да имобезбедат ментори на студентите.Трето, во институциите нема обученкадар за водење и супервизирање на студентите во текот на нивната пракса.Најголем број од менторите се нашле во улога на инструктори сосемаслучајно. Сето тоа доведува до недозволено формализирање на овааособено важна едукативна активност при која студентите ја „доживуват“иднината на својата професија. Студентите се незадоволни од начинот накој се третира и спроведува нивната пракса, и најчесто бараат начин како ина кој начин да ја избегнат, а сепак да добијат потребна „потврда“. Целтана овој труд е да го истакне значењето на студентската пракса, искустватаи мислењето на студентите за ова едукативна дејност и оспособеноста натеренските инструктори, кои имаат најважна улога на „патот однекомпетентниот, неквалификуван студент до создавање компетентен иквалификуван практичар“.
Keywords: супервизија; супервизор; искуствено учење