НАЦИОНАЛЕН ПЛАН ЗА АКЦИЈА ЗА РОДОВА РАМНОПРАВНОСТ - РАЗМИСЛИ И ВИДУВАЊА - Фришчиќ, Јасминка (Ревија за социјална политика/Journal of Social Policy, 2008)
Овој текст има задача да даде осврт и видување за политиката за родова рамноправност на Република Македонија, со посебен акцент на вториот/тековниот Национален план за акција за родова рамноправност 2007- 2012. Но, пред да преминеме на негова анализа, накратко ќе го прикажеме досегашниот развој на состојбите на ова поле, кој ќе овозможи појасно да се согледаа состојбите и да се разбере изразената загриженост по однос на ова прашање.