Осврт на публикација на Светската здравствена организација: Системите за јавно здравје во земјите од Југоисточна Европа - можности и предизвици - Ѓорѓев, Драган (Ревија за социјална политика/Journal of Social Policy, 2020)
Проектот за оцена на службите за јавно здравје на Здравствената мрежа на Југоисточна Европа, спроведе евалуација на системите за јавно здравје во девет земји, членки на мрежата (Македонија, Албанија, Бугарија, Србија, Црна Гора, Романија, Молдавија, Босна и Херцеговина и Хрватска). Причината за оваа евалуација беше да се разбере позицијата на јавното здравје во овие земји, степенот на развој на институционалната, организациона и законска поставеност на овие системи и да се идентификуваат силните и слаби страни на системите за јавно здравје, со цел да се информираат донесувачите на одлуки за потребите од соодветно инвестирање во идните реформи.