Втор Меѓународен конгрес по социјална медицина на Србија Предизвиците на социјалната медицина во 21-от век - Тозија, Фимка (Ревија за социјална политика/Journal of Social Policy, 2020)
Во периодот од 9-12 јуни, 2010 година, во соседна Република Србија се одржа Меѓународен конгрес за докторите по социјална медицина и другите здравствени работници на тема: Предизвиците на социјалната медицина во 21-от век, на кој учествуваа повеќе од 200 експерти и здравствени работници од сите земји во Регионот и беа презентирани повеќе од 300 научни и стручни трудови преку пленарни и усни презентации, или изложени на постер сесии. Темите на Конгресот беа исклучително актуелни: од транзицијата на здравствените системи; достапноста на квалитетни здравствени услуги во услови на масовна приватизација во здравството; социјално-економските одредници на здравјето; промоција на здрави животни стилови и превенција на здравјето; приказ на актуелната здравствена состојба на населението во земјите од Регионот, со нагласка на најчестите, пред сè, хронични, незаразни заболувања, каде се можни организирани превентивни акции; засилување на примарната здравствена заштита, но и модернизација на болниците во 21-от век.