„Професионалноста и квалитетот на услугите на социјалните работници во службите за ментално здравје“ - Шекутковска, Славица (Ревија за социјална политика/Journal of Social Policy, 2020)
Здружението на социјални работници на град Скопје е непрофитна, невладина организација која своите активности ги насочува кон развивање на професионалните капацитети на социјалните работници и дисеминирање на знаења што ќе им овозможат да бидат во тек со најновите достигнувања и методи на работа во социјалната заштита. Активностите на Здружението се од особено значење заради порастот на социјалните и економските проблеми предизвикани со процесите на транзиција кон пазарно и плуралистички ориентирано општество, кои доведоа до низа социјални проблеми кај граѓаните.