Активностите на Универзитетот Трето доба – Скопје - Димишковски, Томе (Ревија за социјална политика/Journal of Social Policy, 2022)
Иницијативата за основање на Универзитетот Трето доба во Република Македонија произлезе од заклучокот на расправата на јавната трибина, на тема: Образование за живот во трето доба, што беше одржана на 17 декември 1998 година во салата на град Скопје, на која проф. Дивна Лакинска пренесе искуства од работата на универзитетите трето доба во: Полска, Франција, Словенија и други земји.