ОБРАЗОВАНИЕТО НАСПРОТИ ПОЛИТИЧКАТА МАНИПУЛАЦИЈА - Ружин, Нано (Ревија за социјална политика/Journal of Social Policy, 2022)
Трудот прави преглед на статусот и значењето на образованието во различни општествени уредувања, преку историск осврт на состојбите од СФРЈ, до денешна Македонија. Притоа, авторот става посебен акцент на политичките манипулации, истакнувајќи дека политичките науки и анализи недоволно го истражуваат овој феномен. За разлика од теоретските анализи, авторот истакнува дека практиката на политичката демагогија и лага е сé почеста, посочувајќи примери како од меѓународната политика, така и од македонската политичка сцена. Во тој контекст, авторот нагласува дека младите лице треба да изградат критички дух кој ќе ги преиспитува политичките говори, демагогии, влијанија и манипулации. За таа цел, авторот ја истакнува важноста на толеранцијата и дијалогот, како и образованието кое придонесува за овие вештини, како клучни сегменти за перспективите на младите кои живеат во мултиетнички општества.