Придонесот и предизвиците на супервизијата на капитално финансираното пензиско осигурување во Република Македонија - Апостолска, Зорица (Ревија за социјална политика/Journal of Social Policy, 2011)
Овој труд е посветен на појавата, развојот и унапредувањето на супервизијата на капитално финансираното пензиско осигурување. Структурната реформа на пензискиот систем наметна потреба од прилагодување на постојните, но и создавање на нови институции во рамките на институционалната инфраструктура. Во 2002 година беше основана една многу значајна институција, Агенција за супервизија на капитално финансирано пензиско осигурување - МАПАС. Имено, МАПАС е супервизорскорегулаторно тело кое врши контрола врз работењето на пензиските друштва, кои управуваат со задолжителните и доброволни пензиски фондови. Во десетгодишното постоење, овој супервизорски орган се соочи со предизвикот на недоволна независност и самостојност, заради што како последица беше нарушен континуитетот во нејзиното работење. Зависноста од извршната власт ја направи МАПАС неусогласена со меѓународните принципи на супервизија, а исто така, доби критика во последните три извештаи на Европската комисија за постигнатиот прогрес (2009, 2010 и 2011 година). Заради постигнување на повисок степен на независност и елиминирање на политичките факторите кои влијаат врз самостојноста, потребна е промена и понатамошна реформа, со која органите на управување на МАПАС ќе ги избира орган, кој е самостоен и независен од извршната власт, а тоа е Собранието на Република Македонија. Оваа препорака се темели врз основа на меѓународното искуство, еволуирањето на овој тип на регулаторни и супервизорски институции, како и на прилагодување на општествено-политичкото опкружување на земјата.