Квалитет на живот кај деца без родители и родителска грижа згрижени во згрижувачки семејства - Георгиевска, Софија; Трајков, Иван (Ревија за социјална политика/Journal of Social Policy, 2017)
Република Македонија го воспоставува системот на социјална заштита и овозможува негово функционирање, обезбедувајќи услови и мерки за социјално-заштитни активности. Со промовирање на процесот на деинституционализација, се наметнува потребата да се иницираат активности за поддршка на семејствата, вклучително и преземање одговорност за подобрување на квалитетот на животот на децата во домашна средина. Згрижувачите кои се согласуваат да се грижат за дете во семејството, ќе треба да обезбедат љубов, топлина и грижа за своето здравје, образование, како и да обезбедат стабилност и безбедност. Во рамките на ова истражување, беа вклучени 47 деца од вонинституционална заштита (СОС-згрижувачки семејства и други згрижувачки семејства) и 38 деца во институционална грижа (11 Октомври). Квалитетот на животот беше оценет со прашалникот за квалитетот на животот - PedsQLTM. Резултатите покажаа дека машките деца на возраст од 5-12 години во рамките на системот на социјална заштита го оценуваат нивниот квалитет на живот како најлош, а децата и адолесцентите од институциите го оценуваат нивниот квалитет на живот како понизок, во споредба со децата и адолесцентите во згрижувачките семејства и општата популација. Исто така, децата и адолесцентите од институциите имаат најнизок резултат во емоционалните функции како домен за квалитетот на животот, додека децата и адолесцентите на згрижувачките семејства имаат минимален квалитет на живот во областа на физичкото функционирање.