Реформи на системите за социјална заштита во Босна и Херцеговина - Буљубашиќ, Суада (Ревија за социјална политика/Journal of Social Policy, 2018)
Реформите на системот на социјална заштита во Босна и Херцеговина се од суштинско значење од неколку причини. Постојните закони се застарени и несоодветни со ратификуваните конвенции и другите меѓународни документи и домашните прописи. Преку процесот на пристапување на Босна и Херцеговина кон Европската Унија, реформските активности во областа на социјалната заштита се интензивираа поради одговорностите преземени од страна на државата и нејзините ентитети за усогласување на постоечките прописи со меѓународните конвенции, како и европските стандарди во оваа област. Реформските активности се рефлектираат во усогласувањето на постоечките прописи и усвојувањето на нови со цел да се регулира оваа област. Во досега започнатите реформски активности, од особено значење е трансформацијата и деинституционализацијата на институциите за социјална заштита. Овие реформи се насочени кон зголемување на квалитетот на животот со почитување на највисоките стандарди на правата на децата, лицата со посебни потреби и старите лица преку развој на услуги во заедницата