СОЦИЈАЛНА ИНКЛУЗИЈА НА РОМИТЕ ВО ЗДРАВСТВОТО - Фимка, Тозија (Ревија за социјална политика/Journal of Social Policy, 2008)
Националниот акционен здравствен план е дизајниран да ја поддржиимплементацијата на Милениумските развојни цели и Декадата за вклучувањена Ромите 2005-2015, приспособен на локалните здравствени потреби на ромската популација. Имплементацијата на предвидените активности од овојплан: позитивна дискриминација на Ромите, вертикални превентивни програми, специјална превентивна програма за Ромите (здрав стил на живот,репродуктивно здравје, безбедна бременост, имунизација), промоција наздравјето, подобрување на примарната здравствена заштита за Ромите,вклучување на Ромите во здравствена политика, ќе придонесе за подоброздравје на ромската популација, особено децата, младите и жените, подобарпристап, квалитет и квантитет на здравствените услуги, и повеќе бенефити одздравственото осигурување.