Јавна презенација на Извештајот за проценка на потенцијалот за добро управување во областа на социјалната заштита, 28 октомври, 2008 година, Скопје - Борнарова, Сузана (Ревија за социјална политика/Journal of Social Policy, 2008)
Со поддршка на Фондацијата Институт отворено општество Македонија, во текот на 2006-2008 година сереализира меѓупрограмската иницијатива, „Проценка на потенцијалот задобро управување на Македонија”.Општата цел на оваа нова меѓупрограмска иницијатива на ФИООМ е дасе промовира концептот на јавен интерес во Македонија, со интензивирање на мониторингот и со охрабрување на примената на принципите надобро владеење од страна на државните институции, согласно процесотна пристапување кон ЕУ. Во рамкитена овој поширок проект, во текот на2007 година беше извршена анализа на потенцијалот за добро управување во осум области: образование,здравство, локална самоуправа, реформа на судството, човекови права,економија, социјала и мониторинг нараспределба и трошење на државните пари.