Меѓународна конференција: Меѓугенерациска солидарност - предизвик со кој се соочуваат модерните општества, 10 - 14 ноември 2008, Раденци, Словенија - Новковска, Благица (Ревија за социјална политика/Journal of Social Policy, 2008)
Еден од предизвиците со коисе соочуваат модерните општества,секако е меѓугенерациската солидарност. Процесот на демографскостареење на населението е присутенво најголем број европски земји иоттаму потребата да се дискутираат,анализираат и подготвуваат соодветни политики за поддршка настарите лица.