Реформи во здравството - приватизација на примарната здравствена заштита и други модели за подобрување на ефективноста и ефикасноста во користењето на здравствените ресурси - Милевска-Костова, Неда (Ревија за социјална политика/Journal of Social Policy, 2020)
Република Македонија, од осамостојувањето во 1991 година, паралелносо преминот од договорна во пазарна економија и политички плурализам,поминува низ фаза на исцрпни реформи во здравствениот систем. Во 2005година интензивно започна да се спроведува реформата на примарнатаздравствена заштита, со нејзина трансформација од јавниот, во приватниотсектор, по принципот на концесионерство на јавните услуги од страна наприватни здравствени установи. Овој процес, кој речиси комплетно завршиво текот на 2007 година, ги вклучуваше Министерството за здравство наРепублика Македонија, Фондот за здравствено осигурување на РепубликаМакедонија - и преку него корисниците на здравствени услуги - како ијавните здравствени установи од примарната здравствена заштита. Речиси три години подоцна може да се согледаат некои од ефектите на оваатрансформација, како искуство за реформирањето на преостанатитесегменти на системот - секундарната и терцијарна здравствена заштита.Сепак, заради спецификата на секундарната и терцијарната здравственазаштита, овие два сегмента не може да се трансформираат споредистиот модел, па оттука, овој труд ќе ги разгледа можните моделиза реформирање во насока на подобрување на искористувањето наздравствените ресурси. Притоа, покрај економските аспекти, ќе бидатземени предвид и принципите на солидарност и еднаков пристап доздравствените услуги, квалитетот на здравствените услуги и безбедностана пациентите.