Домувањето на децата без родители и родителска грижа по напуштање на институциите - Златкова-Гареска, Галаба (Ревија за социјална политика/Journal of Social Policy, 2010)
Фице Македонија, како дел од мрежатана ФИЦЕ Југоисточна Европа, е постојана членка на ФИЦЕ ИНТЕР - Интернационална организација за комуникација и едукација, која дава свој придонес за правилниот развој на децатакои растат и се развиваат надвор одприродните семејства.