Состојби и предизвици во домувањето кај ромската популација во Македонија: Искуства од спроведувањето на НАП за домување од Декадата за вклучување на Ромите - Мемети, Елвис (Ревија за социјална политика/Journal of Social Policy, 2024)
Според термините коишто често ги користиме - пристапот е веќе познат (процес, проект, акциони планови, национална стратегија, социјално домување,ромска декада, инклузија, интеграција). Ваквиот опишан пристап ја олеснувавизијата тогаш кога сакаме да го опишеме она што треба да биде наспротиона што навистина е!На почетокот на одминувањето на 5 години од Декадата на Ромите, очекувањата кај ромската заедница се големи (значителен процент од Ромитеслушнале за Ромската декада, но реално мал број од нив ја познаваат суштината на процесот којшто трае), наспроти реалните очекувања кои сразмерно растат со сé поизразените проблеми од приоритетните области наДекадата на Ромите - со посебен акцент на домувањето и инфраструктуратана населбите каде што живее ромската заедница.Сé почести се прашањата од типот: што е направено овие 5 години; какоќе се одвива натамошниот процес; дали домувањето останува и натамунајтешката алка во справувањето со проблемите со коишто се соочуваромската заедница; дали издвојувањето на националните средства за имплементација на акционите планови ќе ја поттикне реализацијата, со штоефектите ќе ги почувствува ромската заедница врз сопствена кожа.Натамошниот текст претставува осврт, коментар и информации од спроведување на активностите од областа на домувањето, со акцент на ромската популација (деца, жени, самохрани родители, бездомници): изградени домовикои не се вклопени и не можат да се вклопат во ДУП и ГУП, диви населбии гета, вдомени домаќинства, инфраструктурата во ромските населби, социјалното домување, станбените субвенции, квалитетот на домувањето,како и активности на коишто ромската заедница, во контекстот на ромскатаДекада, евентуално, би можела да се надева дека ќе донесат одреденипоместувања во реализацијата на планираното. Наспроти реалната дискрепанца помеѓу идејата и практиката, ромската популација живее со идејатаза соодветен дом со стандардни услови за живот надвор од улицата и маргинализираните населби, во практиката се реализира возможното.