Поимање, карактеризација, класификации и индикатори на социјалната исклученост во домувањето во Македонија - Костов, Зоран (Ревија за социјална политика/Journal of Social Policy, 2010)
Овој труд ја третира социјалната исклученост во домувањето, како комплексен социјален феномен со сопствена карактеризација, класификациии индикатори, сите во силна корелација со останатите форми на социјалнамаргинализација.Според пристапот елабориран во трудот, социјалната исклученост во домувањето е последица на три основни бариери - економската, социо-културната и правната, кои, истовремено, се ставаат во релација со лицатакои по овaa основa се соочуваат со социјалната исклученост, но и со локалитетите за живеење кои се сегрегирани заради определен сплет насоцијални околности.Во недостаток на прецизно развиени индикатори кои посочуваат на социјална исклученост во домувањето во Македонија, трудот презентира индиции кои реферираат на супстандардното и сиромашното домување, гоограничуваат пристапот до стан и извори на финансирање за унапредувањена домувањето, или имплицираат правна несигурност која произлегува однефoрмалниот карактер на домувањето.Поимањето на социјалното домување како компензирачки механизам насоцијалната исклученост во домувањето, исто така, е предмет на интересна трудот. Набележано е дека се работи за концепт кој во Македонија еразбран на различни начини и носи ризици од погрешни интерпретации,но и дека од нормативната рамка за домувањето која е во создавање сеочекува да не се ограничи на проектите за изградба на социјални становиво државна сопственост наменети за специфични целни групи, туку да сеотвори за интегрален пристап кон намалување на сиромаштијата исоцијалната исклученост во домувањето.