Образовната сиромаштија како социјалнополитичко и педагошко прашање - Шукала, Моника (Ревија за социјална политика/Journal of Social Policy, 2022)
Трудот прави анализа на релацијата меѓу социјалното потекло, образованието и сиромаштијата. Притоа, авторот дава дефинициски преглед на образовната сиромаштија и нејзините причини, го обработувапрашањето за различните значења кои ги имаат дикусиите за сиромаштијата и образованието во однос на социо-политичките и педагошки мерки, и истакнува кои неопходни реформи се потребни воГерманија. Во анализата трудот прави осврт и на состојбите во различните социјални држави во Европа. Авторот истакнува дека тесната поврзаност меѓу ниските квалификации, пониското образовнониво и невработеноста може да придонесат за една перманентнакариера на сиромаштијата. Во тој контекст, авторот смета дека е неопходно проширување на образовната инфраструктура како на предучилишното, така и на училишното образовно подрачје, кое преку задачите на социјалната работа и социјална педагогија не треба да сефокусира само на оние без, или со низок степен на образование, илина припадниците на ниските социјални слоеви. Во тој контекст, социјалната педагогија и социјалната работа не треба да се разбератсамо како надополнување на политичко-општествените текови, тукутие треба да претставуваат нивен критички коректив.