СОЦИЈАЛНАТА ДРЖАВА И ОБРАЗОВАНИЕТО: Обид за типологија на модели на образовна политика - Борнарова, Сузана (Ревија за социјална политика/Journal of Social Policy, 2022)
Трудот обработува тема од областа на образовната политика зачие промовирање и во рамките на наставните програми, но и ворамките на општата социјална политика во земјата, професор ДивнаЛакинска имаше големо значење. Со своите теоретските анализи иразмислувања во доменот на образовната политика, како и со својатабогата научно-истражувачка дејност фокусирана на образовниот статусна ранливите групи граѓани, како: децата, Ромите и старите лица, таададе исклучителен придонес за подигање на свеста меѓу креирачитена политиката и практичарите за важноста на постигнувањеторамноправен пристап до образовните можности за сите граѓани. Токмуафирмирањето на образовната, како составен и нераздвоен дел одсоцијалната политика, и инвестирањето во образованието, како еденод клучните услови за постигнување социјална добросостојба награѓаните за кои професор Дивна Лакинска професионално несебичносе залагаше, се предмет на овој труд.Имено, образовната политика се развива како дел од социјалнатаполитика поттикната од значењето на образованието за економскиотразвој на земјите, нивната меѓународна компетитивност, како и заоспособување на граѓанинот за негово учество на пазарот на трудот.Овој развој на образовната политика, во одредени социјални државие повеќе или помалку само паралелен на развојот на социјалнатаполитика воопшто, додека во други е составен дел на тој развој. Какорезултат, социјалните држави се разликуваат од аспект на идеологијатакоја ја промовираат во однос на образованието, важноста која се придава на поддршката на образовните можности, како и врската помеѓуобразованието и социјалната политика и програми. Во овој контекстможат да се издиференцираат неколку модели на социјалните држави,класифицирани според сличностите на образовната политика. Трудоте обид да се утврдат специфичностите, сличностите и разликите меѓуовие модели.