Придонесот и предизвиците на супервизијата на капитално финансираното пензиско осигурување во Република Македонија - Апостолска, Зорица (Ревија за социјална политика/Journal of Social Policy, 2011)
Овој труд е посветен на појавата, развојот и унапредувањето на супервизијата на капитално финансираното пензиско осигурување. Структурнатареформа на пензискиот систем наметна потреба од прилагодување напостојните, но и создавање на нови институции во рамките на институционалната инфраструктура. Во 2002 година беше основана една многузначајна институција, Агенција за супервизија на капитално финансирано пензиско осигурување - МАПАС. Имено, МАПАС е супервизорскорегулаторно тело кое врши контрола врз работењето на пензиските друштва, кои управуваат со задолжителните и доброволни пензиски фондови.Во десетгодишното постоење, овој супервизорски орган се соочи со предизвикот на недоволна независност и самостојност, заради што како последица беше нарушен континуитетот во нејзиното работење. Зависноста одизвршната власт ја направи МАПАС неусогласена со меѓународните принципи на супервизија, а исто така, доби критика во последните три извештаина Европската комисија за постигнатиот прогрес (2009, 2010 и 2011 година).Заради постигнување на повисок степен на независност и елиминирање на политичките факторите кои влијаат врз самостојноста, потребна епромена и понатамошна реформа, со која органите на управување наМАПАС ќе ги избира орган, кој е самостоен и независен од извршнатавласт, а тоа е Собранието на Република Македонија. Оваа препорака сетемели врз основа на меѓународното искуство, еволуирањето на овој типна регулаторни и супервизорски институции, како и на прилагодување наопштествено-политичкото опкружување на земјата.