Социјалните услуги во Европа: карактеристики и трендови - Мандеј, Брајан (Ревија за социјална политика/Journal of Social Policy, 2011)
Терминот „социјална заштита“ еширок концепт кој се однесува накомбинација на парични надоместоци и други услуги на социјална заштита кои имаат заедничка цел, дапомогнат на лицата кои се соочуваатсо различни видови социјални потреби. Паричните надоместоци можат да се исплаќаат поединечно врзоснова на осигурување, како на пример, старосната пензија, или, пак,дискреционо да се распределуваат според одредена потреба или проверка на средствата. Државите имаат системи на социјална заштита коизначително се разликуваат еден оддруг, зависно од политичките, културните, економските и социјалнитефактори. Адекватноста и меѓузависноста на услугите преточени во услуги на „паричен надоместок и нега“,во социјалната заштита имаат исклучителна важност во смисла насоодветно третирање на социјалнитепотреби на граѓаните во современиот