СОЦИЈАЛНА РАБОТА СО МАРГИНАЛИЗИРАНИ ЗАЕДННЦИ ВО ЗАЕДПНЦАТА-РАЗВНВАН•Е СЕРВИСИ ЗА КОРИСПНЦИ ’НА ДРОГИ ВО POMCKA ЗАЕДНИЦА - Илиева, Воскре Паумоска (Ревија за социјална политика/Journal of Social Policy, 2015)
Во последните години во Македонија се случија низа промени, а воедно се јавија и многу проблеми кои од своја страна придонесоа одредени заеіщици да се најдат надвор од опттествените текови, социјално псклучени и маргинализирани. Во 1991 со распЫатето на Советскиот Сојуз и Југославија, започна деценија на регионални конфликти, нестабилност, зголемено движеіъе на населението. Политичката, економската и социјалната транзіщија значеа забележителен пад на условите заживот и влотуваіье на пристапот до услуги,можности за образование, вработуваіье,како и пад на здравствените показатели,юто доведе до пораст на сироматтијата.Овие промени ги засегнаа ранливите групи население, особено Ромите (Тозија, 2008:59). Поради ваквата настаната ситуација се отвори можност за поголем развој на граганскиот сектор како трет сектор, како надополнуваюе на владиниот и приватниот во областа на социјалната заттита поради неможноста да одговорат на порастот на социјалните проблеми и социјалното искучуваіье на одредни заедници.