НА ПАТОТ КОН ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ КОМПЕТЕНЦИИ ВО СОЦИЈАЛНАТА СФЕРА - Станојковска, Даниела; Димова, Татјана Ристова (Ревија за социјална политика/Journal of Social Policy, 2015)
Современиот развој на науката и технологија, постојанитеорганизациски промени во општествата, како и зајакнувањето насамостојноста на нашата земја, доведе до забрзанапрофесионализација на сè повеќе професии. Оттука, произлегуваат исè поголемиот број на промени, кои доведуваат до зајакнување накомпетенциите на сите професионалци, вклучени во социјалнатасфера, што пак има влијание врз подигнувањето на квалитетот насоцијалните услуги.Достигнувањето и поседувањето квалитет во секојдневнатаработа е поврзано со поседување многу лични квалитети напоединецот, односно професионалецот, но и со бројни процеси восамото општество, кои овозможуваат коренити промени, во начинотна размислување и професионално делување на самиотпрофесионалец.Со првите законски измени во Закон за социјалната заштита,во 2009 година, во тој правец, односно со воведувањето назадолжителниот процес на лиценцирање на стручните работници, сезапочна процесот на професионализација во социјалната сфера. Но,лиценцирањето е само една алка во синџирот напрофесионализацијата. Воведувањето и почитувањето на етичкиоткодекс на професионалците, континуираниот процес на професионална едукација, стандардизацијата на процедурите ипостапките во секојдневната пракса, мотивацијата за работа ипоседувањето на одговорност за човечките судбини, почитувањето наколегите и градењето на односот кон нив, но и примената нарефлесијата, односно рефлексивната пракса во секојдневната работана професионалците во социјалната сфера, има свое влијание врзподигнувањето на квалитетот на услугите, наменети кон крајнитекорисници.Сето ова е особено важно во работата на професионалците восоцијалната сфера, бидејќи секојдневно тие имаат посебно важнаулога, во подобрувањето на квалитетот на живеење и секоја нивнаодлука, може засекогаш да го промени животот на нивите корисници,во еден или друг правец.Но, прифаќањето на прогресивните промени е најголемиот инајгласниот чекор на секој професионалец, кон подобра ипоквалитетна дејност. Така и нашите професионалци, се среќаваат собројни предизвици и дилеми, кои бараат од нив силни заложби напатот кон постојано надоградување на професионалнитекомпетенции во социјалната сфера.