МУЛТИСЕКТОРСКА СОРАБОТКА ВО РАБОТА СО ДЕЦА ВО РИЗИК - Павловски, Даниел (Ревија за социјална политика/Journal of Social Policy, 2015)
Денес социјалните проблеми ги надминуваат границиге на областа во која се појавуваат и истите се провлекуваат низ различни опттествени сектори. Од тие причина и реюенијата за нив треба да бидат сеопфатни, флексибилни и прилагодени на новата реалност. Прилагодуваіьето на актуелните состојби, мегу другото, значи и мултисекторека соработка која во својата основа подразбира справуваіъе со проблемите преку заедничко и истовремено делуваюе на субјекти од различни сектори.Мултисекторска соработка се однесува на активности кои се организираат, реализираат и во кои учествуваат субјекти од различни сектори, преку споделувапе на одговорноста, но и искористуваюе на нивните ресурсы и експертиза. Иако мултисекторската соработка во најголем дел се практикува на локално ниво, истата има можност да се применува во најразлични комбинации во кои се вклучени централната (национална) и локалните власти, претставниіщ на приватииот профитен я непрофитен сектор, како и грагани кои живеат или работат во конкретната локална заедница.Имај и ја предвид комплексноста на појавата на малолетничка деликвенција, односно детско престапниттво, која според сите научни сознанија и статистички податоци, бележи намалувапе навозрасната граница на децата со воспмтно-социјални проблеми и сторителите на кривични дела, но во исто време и зголемуваіье на сериозноста на сторените кривични дела, се наметнува потребата од систематска, организирана и сеопфатна опттествена акција. Како резултат на претходно изнесеното, овој труд има за цел да ја објасни потребата од мултисекторска соработка во областа на превенција и справуваіье со проблемот на детско престапниютво, но и да ги oпиme местото, улогата и активностите на клучните актери во оваа област.