Континуитет и промени во социјалната работа (македонски контекст) - Доневска, Мариа (Ревија за социјална политика/Journal of Social Policy, 2015)
Феноменот социјална работа, кој привлекува кон своитехумани активности многубројни групи на волонтери од невладиниотсектор, активисти на хуманитарни организации, локални лидери,мисионери на сите верски заедници, а пред сè професионалноподготвени лица, е придружен елемент на човековото битие. Сепак,од аспект на професија, можеме да зборуваме за неа од 1900 годинакога Мери Ричмонд го вовела поимот социјален работник. Во ситегодини кои поминале од тој настан се случувало многу, но од нивнајкарактеристична била, и сè уште постои, борбата за научнасамостојност на социјалната работа, настојувањата за државнотопризнавање како професија, развој на посебен методски опус,социјалното управување, етичката компатибилност и соодветнотообразование.