Приказ на извештајот: Граѓански засновани анализи - Пејковски, Јован (Ревија за социјална политика/Journal of Social Policy, 2009)
Во издание на УНДП (Програмата за развој на Обединетите нации), Канцеларија во Скопје, во партнерство со Универзитетот на Југоисточна Европа, излезе од печат книгата: Граѓански засновани анализи 2009, регионален развој, локална власт и квалитет на живот. Книгата е во форма на извештај во кој се прикажани одделни области на живеењето во Република Македонија.