Активности на здружението Центар за образовна поддршка ДЕНДО ВАС - Дурмиш, Жаклина (Ревија за социјална политика/Journal of Social Policy, 2022)
Во октомври 1998 година започна реализацијата на модел-проектот Програма за поддршка на образованието на деца и младинци Роми во општина Шуто Оризари, финансиски поддржан од Фондацијата Институт отворено општество Македонија (ФИООМ) и Кинг Бодуен Фондацијата. Програмата и активностите беа подготвени од страна на ФИООМ и професорката Дивна Лакинска, како претставник на невладината организација Центар за социјални иницијативи Надеж. Тие изготвија тригодишна иновативна Програма, која