ОСНОВНИ КОМПОНЕНТИ ВО ИНСТИТУЦИОНАЛНАТА СОЦИЈАЛИЗАЦИЈА НА СТАРИТЕ ЛИЦА - Лакинска, Дивна (Ревија за социјална политика/Journal of Social Policy, 2015)
Згрижувањето на стари лица во приватни институции во Р. Македонија има кратка историја, но сепак, сметаме дека социјалната работа изгради солидно професионално искуство. Во насока на овие достигнувања се вклучува и Правилникот за нормативите и стандардите за основање и започнување со работа на установите за социјална заштита за стари лица, со што задолжително е вклучена и работата на социјален работник. Исто така, од голема помош за работата на социјалните работници е и Правилниокот за начинот на водење на содржина и евиденцијата за корисниците од права na социјална заштита вклучувајќи ги тука и домовите за стари лица со што водењето на евиденцијата е унифицирана. Содржината на овој труд претставува експликација на основните тематски содржини од аспект на методиката на социјалната работа во институциите за грижа на стари лица.