Вештачката интелигенција и два преводи од македонски на полски јазик (Славистички студии, 2024)
Во оваа статија го анализираме  преводот од македонски на полски јазик на една песна, „Петта молитва на моето  тело“ од Ацо Шопов, од страна на Вештачката Интелигенција.
Keywords: Вештачка Интелигенција; превод; македонски јазик; полски јазик