(untitled) (Славистички студии, 2024)
Во нашиот труд се задржуваме на чешките фраземи со соматска клучна компонента тело што ги ексцерпиравме од дела на чешки јазик преведени на македонски. Во нашата анализа поаѓаме од когнитивистичката теорија, телесноста и јазичната слика на светот. Правиме семантичка поделба на фраземите и ги споредуваме со македонските преводи.