(untitled) (Филолошке студије, 2021)
Naučnofantastični žanr u svim vrstama medija neretko je zanemarivan u ozbiljnoj raspravi naučne javnosti. Prema ustaljenom mišljenju, njegov nastanak se povezuje sa pisanjem Žila Verna i Herberta Džordža Velsa krajem 19. veka i nije često ozbiljnije analiziran iz perpektive društvenog uticaja. Međutim, on upravo nastaje kao odgovor na velike društvene promene industrijalizacije i razvoja novih tehnologija, prikazujući mogućnosti napretka, ali i nove moralne, psihološke i društvene probleme koje ga prate. Sa pojavom filma, a naročito televizije, on dobija na svojoj izražajnoj snazi i obrađuje neke od veoma kompleksnih i značajnih problema savremenog društva kroz prizmu fikcije. Cilj rada je da kroz istorijski prikaz i analizu nekih od najznačajnijih dela naučne fantastike ukaže na društvene i tehnološke uslove njihovog nastanka i razvoja. U radu su prikazana i analizirana dela Verna, Velsa, Asimova, Klarka, Čapeka, ali i veliki televizijski i filmski serijali poput Zvezdanih staza. Utvrđeno je da postoji visok stepen uticaja društvenih okolnosti, napretka naučne misli i tehnologija na razvoj ovog žanra.