ЈАЗИЧНА АРХЕОЛОГИЈА (Филологические заметки, 2019)
Во трудот како многупати до сега ќе го поставиме прашањето што е јазикот? Врската на јазикот со народот, јазикот го доведува во врска со генетиката. Ќе се задржиме на синхронијата и дијахронијата во јазичните истражувања. Синхронијата и дијахронијата во контекст на науката за живите организми. Ќе се осврнеме на дијахронијата во синхронијата. Ќе го поставиме прашањето што ни открива јазикот? Како да го читаме? Така доаѓаме до поимот (метафоричен) јазична археологија.