ФЕСТИВАЛОТ НА ИЗВОРНИ ПЕСНИ И ИНСТРУМЕНТИ „ПЕЦЕ АТАНАСОСКИ“ ВО СОВРЕМЕНАТА МАКЕДОНСКА КУЛТУРА (Филологические заметки, 2019)
Истражувањето претставува обид за прво сеопфатно претставување на „Интернационалниот фестивал на изворни песни и инструменти Пеце Атанасоски“ и неговата улога во современата македонска култура. Историјата на оваа културна манифестација ја проследуваме преку сеќавања и документација за развој и дејност, како значаен дел од македонската културна историја