DRUG-CA OMLADINKA: AUTOBIOGRAFSKA TRILOGIJA SUNČANE ŠKRINJARIĆ KAO OPIS ODRASTANJA IZMEĐU FEMINISTIČKIH VALOVA (Filološke studije, 2021)
Ovaj se esej bavi autobiografskom trilogijom Sunčane Škrinjarić (1931-2004), hrvatske spisateljice uglavnom poznate po pričama za djecu. Njezina se trilogija sastoji od romana Ulica predaka, Ispit zrelosti i Bijele strijele koji su objavljeni između 1980-te i 2004. Te romane tumačim kao feministički Bildungsroman, žanr prisutan i na zapadu i istoku koji prati priključivanje protagonistkinje javnom životu istovremeno izbjegavajući motive romanse i braka privilegirane u klasičnoj inačici žanra o muškim likovima. Nakon narativne analize, raspravljam o Škrinjarićinom prikazu estetskih standarda i kulturalne produkcije te opisujem mogućnost otpora putem čitanja i pisanja. Treći dio eseja posvećen je povijesti Jugoslavenskog feminizma i smještanju Škrinjarić unutar nedavno uspostavljene kronologije ženskog aktivizma koja naglašava kontinuitet između državnog projekta ženske emancipacije i drugovalnog feminizma. Uparivanjem tekstualne analize i šireg kulturalnog konteksta, Škrinjarićina još uvijek uvelike nepoznata trilogija nudi zanimljive uvide u oblikovanje ženskih identiteta i mogućih zapleta unutar kojih susrećemo te identitete.