ДРУГОСТА ВО КУЛТУРАТА И ПОЕДИНЕЦОТ НИЗ ПРИЗМАТА НА ФИЛМОТ „ПОД КОЖА“ (Journal of Contemporary Philology, 2023)
Оваа статија ја анализира другоста, интерпретирана од философите и од современите мислители, како Емануел Левинас, Жан Пол Сартр, Симон де Бовоар и други, низ призмата на филмот „Под кожа“ (2013). Статијава ќе ги истражи начините на коишто другоста е изразена во филмот, од позиција на вонземјанин наспроти човек или од човек наспроти вонземјанин, импликациите за културите и за поединците коишто живеат во општеството, како и можната хипотеза преку која овој процес на исклучување (othering) може да се надмине, со цел создавање поотворено и инклузивно општество, втемелено врз феминистичките и постхуманистички идеи на философите како Дона Харавеј. Ќе видиме како преку интерпретација на филмот, користејќи философски и културолошки концепти, можеме да откриеме бројни начини на коишто тој може да се разбере за да се промислат социјалните проблеми и дилеми, родовите феномени, имиграцијата, субалтерното, погледот, антропоцентризмот и други значајни теми за современата философија и културологија.
Keywords: феминизам; постхуманизам; културна интерпретација; антропоцентризам; Другиот