СЛЕДЕЊЕ СИНТАКТИЧКА ПРОМЕНА ВО KLEINKORPUSSPRACHE: ДВЕ СТУДИИ НА СЛУЧАЈ ОД СТАРОАЛБАНСКИОТ (Journal of Contemporary Philology, 2023)
Оваа статија претставува методолошка дискусија за можностите за (микро)параметарски пристап за синтактичка реконструкција на стариот и на прет-книжевниот албански јазик, илустрирана преку формална анализа на пози-цијата на клитиките и на глаголот, и (морфо)синтаксата на определеноста во староалбанските текстови во 16 и во 17 век. Во статијата се тврди дека, наспроти модерниот албански, староалбанскиот во тој период се наоѓа во процес на постепено здобивање со експлицитно изразено глаголско дви-жење со императиви во реченичниот домен и експлицитно именско дви-жење во доменот на определената именска група.
Keywords: староалбански; синтаксичка промена; (микро)параметарска реконструкција; клитики; V-движење; определеност; N-движење