РАЗЛИЧНИТЕ ОПШТЕСТВЕНИ ДИМЕНЗИИ НА ПОИМИТЕ ВРЕМЕ И РАБОТА ЗА МАЖИТЕ И ЖЕНИТЕ (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2011)
Овој труд е посветен на различното општестеено концептуализирање на поимите „ време “ и „работа “ за жените и за мажите. Како суштински димензии во нашиот живот, времето и работата ce мошне сложени кога треба да ce дефинираат и измерат. Tue на различни начини го условуваат животот на мажите и жените. Цврсто поврзани меѓусебно, онака како што ce претставени во општествените системи, ce меѓу главните генератори на нееднаквоста и дискриминацијата на жените.Исходувајќи од постојните одредби на работата, работното и слободното време, целта на овој труд е да го покаже парадоксот во вреднувањето на продуктивната и репродуктивната работа, и времето потребно за нивното извршување, што од своја страна ce покажува како една од причините за се уште постојните родови разлики.
Keywords: ВРЕМЕ; РАБОТА; ПРОДУКТИВНА РАБОТА; РЕПРОДУКТИВНА РАБОТА; РАБОТНО ВРЕМЕ; СЛОБОДНО ВРЕМЕ