ПЛАНОТ ЗА ОДБРАНА KAKO ПРОИЗВОД НА ПЛАНИРАЊЕТО НА ОДБРАНАТА НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2011)
За целосно разбирање што претставува планирањето, a што планот потребно е да ce согледа заедничката детерминираност и непосредните врски меѓу процесот на планирање и плановите. Планот не е ништо друго освен резултат на процесот на планирање и во основа тој ги специфицира исходите и дава конкретни насоки за акција.Во планот, исто така, ce објаснуваат активностите што ќе ce преземат, потоа, зошто тue активности ќе бидатпреземени и ce утврдуваат приоритетите, со оглед на лимитираноста на факторите кои го условуваат остварувањето на задачите. Со тоа планот претставува инструмент на процесот на управувањето, односно инструмент за поставување на задачи за работа во наредниот период, како и инструмент за одредување направци и динамика на активности и организирање на работата.Сите плански задачи во планот ce материјално, финансиски и кадровски избалансирани, со тоа што планот е единствена одлука за акција кој ce темели врз принципите на еластичност, континуитет и прецизност.Појдовна основа за изработка на планот претставуваат анализата на работењето во минатиот период и предвидувањето на факторите на работењето и состојбите во околината, односно прогнозирањето на идниот амбиент. Планот ce темели врз јасно дефинирани цели, едноставно поставени задачи, утврдени стандарди за анализа и ги користи расположивите ресурси.Изработката на плановите претставува административно техничко обликување на планската одлука и нејзино претставување низ еден или повеќе плански документи. Во плановите ce внесуваат сите елементи на одлуката, како што ce целите, задачите, силите, средствата, просторот, роковите и сл. Со планот мора да ce предвиди и можноста за промена на планските задачи, доколку дојде до важни промени на околностите во кои организацијата ja извршува својата дејност. Затоа процесот на планирање не завршува со донесување на планскиот докумепт, туку планирањето ce врши континуирано. Со планот ce одредуваат и неопходните материјални средства и кадри за остварување на предвидената цел. Доколку постои големо несогласување меѓу средствата и кадрите со кој располага организацијата и оние кој ce неопходни за остварување на предвидената цел, со планот ce предвидува начинот на кој ќе може да ce дојде до кадрите и cpeдствата што недостасуваат, за да ce оствари целта.Во однос на одбраната, кога ce говори за планот за одбрана, тој како и останатите планови претставува конкретизација на целите на политиката и со него ce конкретизираат непосредните задачи за извршување, како и непосредните субјекти кои што ќе бидат ангажирани за извршување на самите задачи. Сите досегашни истражувања потврдуваат дека планот за одбрана е своевиден елаборат на документи во облик кој е претходно формализиран, со усогласени цели и политика на дејствување.
Keywords: ПЛАНИРАЊЕ ПРОДУКТИ; ПРОДУКТИ; ПЛАН; ОДБРАНА; ЕВАЛУАЦИЈА; ПЛАН ЗА ОДБРАНА