ЕВРЕЈСКОТО ПРАШАЊЕ И СОЗДАВАЊЕ НА ИЗРАЕЛСКАТА ДРЖАВА (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2011)
Eepeuтe и еврејското прашање беше одраз на длабоки предрасуди npomuв Eepeume, кои не можеле да ce надминат и во современиот сеет. Омразата кон Eвpeume, во својата двеилјадна историја е спроведување на политика на дежурен виновник. Со Еереите е поврзан терминот холокауст кое значи целосно „ истребување “ или „ изгорување“. По уништувањето на еврејската држава во Палестина, Eвpeume ce населиле no целата територија иа Римската империја. Жиееејќи во многу земји тue останале затворени κακό малцинска заедница која ce придржувала на cвojama вера и обичаи. Tue често имале значајна улога во општествениот и стопанскиот живот во повеќе земји вο Ееропа. Тоа било причина за појава на антисемитизмот како борба npomuв Eepeume како етничка заедница. Германскиот нацизам го прогласи антисемитизмот за официјална доктрина и државна политика, со цел да ce истребат Eвpeume. Во тоа време ce извршени најголеми истребувања на Eвpeume. Борбата на Eвpeume за сопствена држава заершува no Втората сеетска војна кога е создадена еерејската држава.
Keywords: ЕВРЕИ; ПАЛЕСТИНА; АНТИСЕМИТИЗАМ; ЦИОНИЗАМ; КОНЦЕНТРАЦИОНИ ЛОГОРИ