ПРОВЕРКА НА ВНАТРЕШНАТА СТРУКТУРА НА ИНСТРУМЕНТОТ ИНДЕКС НА АСПИРАЦИИ СО КОРИСТЕЊЕ ЕКСПЛОРАТОРНА ФАКТОРСКА АНАЛИЗА (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2011)
Инспирирано од неколку случаи на коптрадикторни наоди во емпириските студии во поглед на ектстринзичните животни цели, овa истражубање е фокусирано на тоа да ce npoeepu внатрешната структура на шструментот Индекс на аспирацш од aemopume Кејсер и Рајан. Проверката е направена со помош на експлораторна факторска анализа на примерок од 416 испитаници на бозраст од 18 до 56 годиии кои живеат во различни градови во Македонија. Наодите од анализата покажуваат дека генерално, конструктот екстринзична наспроти интринзична мотшација е потбрден како истоветен и за обаа популација, но и тоа дека постојат одредени разлики во тоа како ce структурирани различните субскали од кои ce состои инструментот.
Keywords: ИНДЕКС НА АСПИРАЦИИ; ИНТРИНЗИЧНИ И ЕКСТРИНЗИЧНИ ЖИВОТНИ ЦЕЛИ; ФАКТОРСКА АНАЛИЗА