ВРЕДНУВАЊЕ НА КРЕАТИВНОСТА ВО УЧИЛИШНАТA СРЕДИНА (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2011)
Предмет на интерес на овој труд е вреднувањето на креативноста во училишната средина. Пред учениците и наставниците ce nocmaeyeaam високи барања во поглед на креативноста, но 60 училишната пракса изостанува поддршката која би водела до остварување на саканата цел во поголема мера. Една од можнитепричини е проблемот со мерење на креативниот потенцијал, за кој ce npemnocmaeyea дека е присутен кај секој поединец, дека во детството и младоста ce развива и дека во возрасниот период ceреализира преку давање креативни продукти од пошироко општестеено значење. Тестовите на креативност имаат ниска валидност и релијабилност, показателите на креаттноста ce зависни од доменот на изразување, a критериумите за проценување на креатиените продукти ce нејасни. Истражувачите ce прагиуваат дали постоечките mecmoeu ce добри за користење, но не отстапуваат од натамошно подобрување на мерењето на креативноста. Разгледувањето на придонесот на квалитативното проучување на креативностаукажува дека тоа нуди поинаков вид информации кои ja дополнуваат сликата за процесот на творење, но епомалку оперативно и потешко за употреба во учшишната пракса. Решението ce гледа во проширување на поимот креативност бо насока на одвојување на креативните процеси кои ce вклучени60 конструирање на личното зиаење u разбирање, како посебни бидоби на креатибност кои ce разликуваат од малата (секојдневна) и големата (еминентна) креативност. Ако креатибноста е новина и лична интерпретација на искуството, акцијата и настаните, тогаги перспектиеата за вреднување на креатшниот потенцијале ео набљудување научењето и во трагање no креативен пристап 60 процесот на сознание.
Keywords: КРЕАТИВНОСТ; ВРЕДНУВАЊЕ; КВАНТИТАТИВНИ; КВАЛИТАТИВНИ МЕТОДИ; УЧЕЊЕ