НЕКОЈЖУ ПАРАДИГМИ ВО ТОЈ1КУВАЊЕТО НА ПЛАТОНОВАТА ФИЛОЗОФИЈА (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2011)
Во историјата на филозофијата не постои дело коештобило толку различно толкувано како делото ла Платон. Имајќи jaпредвид историјата на интерпретаптвните парадигми може дури и да ce зборува за формирање на една поддисциплина во платонистичките студии. Според неколкуте карактеристични појдовниточки, можат да ce диференцираат неколку парадигми во толкувањето на Платоновата филозофија: „романтичарската “ на Шлаермахер, девелопменталистичката, „езотеричната“ на Кремер иШтраус, аналитичката и драмската. Без намера да застане настраната на некоја од овие парадигми, овој текст има повеќе целдa ja cтaвu под знак прашалник можноста за „ објективно “ толкување на Платоновите дела и притоа да укаже дека денешниот интерпретатор кој е обземен од својот систематизирачки порив,треба да ce врати кои Платон каде повеќе треба da ja открива„ вистината одошто „ значењето “ на Платоновата филозофија.
Keywords: ИСТОРИЈА НА ФИЛОЗОФИЈА; ИНТЕРПРЕТАЦИЈА; ПАРАДИГМА; ПЛАТОН; ДИЈАЛОЗИ