КРАЈ НА АМЕРИКАНСКИОТ ВОЕН (АВАН)ТУРИЗАМ: КРИТИЧКИ ОСВРТ НА СОСТОЈБАТА ВО ИРАК (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2012)
Ризичен е потегот да ce имплементира западниот либерален систем во земји кои немаат либерална традиција. Втемелувањето на демократските принципи и вредности со помош на воени средства ce покажа неуспешен и честопатти ce претвора во идеологија за доминација врз земјите опоненти на западот. Манипулацијата со информациите од страна на САД поврзани за војната во Ирак ocmaвu сомнежи кои долго време ќе ce одразуваат врз нивната надворешна и безбедносна политика. Обидот no присилен naт да ce отвори Ирак кон светот со цел да ce вocnocmaвaт нови облици на соработка, доведе до фрагментација на земјата no разни основи, придонесе за нејзино маргинализирање од светските случувања и предизвика жесток натпревар меѓу учесниците за експлоатација на природните ресурси.
Keywords: ИРАК; ПРИЧИНИ; МАНИПУЛАЦИЈА; ВОЈНА; НАФТА; ПОСЛЕДИЦИ